Kürtaj Sonrasında Antibiyotik Kullanılır Mı?
Genellikle kürtaj işleminin ardından, kasık ve karın ağrılarına yönelik basit ağrı kesiciler reçete edilir. Ağrı kesici ve antibiyotik ilaçların doktorun tarif ettiği şekilde mutlaka düzenli şekilde kullanılması gerekmektedir. Kürtaj sonrasında en çok dikkat edilmesi gereken durum aşırı ağrı, kanama ve ateş olasılığıdır. Normalde kürtajdan 1 hafta sonra bir kontrol muayenesi yapılır.
Kürtaj Operasyonu Ne Kadar Sürer?
Kürtaj esasen oldukça kısa süren pratik bir işlemdir. Güvenilir ellerde işlem 5-10 dakika kadar kısa bir sürede güvenle tamamlanabilir. Pek çok hasta uyandıktan sonra bu kadar kısa sürede kürtaj işleminin tamamlanmış olmasına da şaşırmaktadır, yani endişe edeceğiniz bir işlem değildir.
Kürtaj Sonrasında Ne Olursa Doktoruma Gitmeliyim?
Kürtaj sonrasındaki süreçte aşağıdaki durumları yaşarsanız hiç zaman kaybetmeden doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.
- 38 derecenin üzerinde ateş,
- Ağrı kesici ve antibiyotik kullanmanıza rağmen geçmeyen ağrı ve kramplar,
- Aşırı kanama ve parça düşürme,
- Kürtajın üzerinden 5 gün geçmesine rağmen kanamalarınız azalmazsa,
- Kötü kokulu akıntı oluyorsa mutlaka işlemi yapan hekimle iletişime geçmelisiniz.
Kürtajın Riskleri Nelerdir?
Her tıbbi müdahalede olduğu gibi kürtajın da kendine has riskleri vardır. Bu noktada da, kürtajı yapan hekimin tecrübesi ön plana çıkmaktadır. Güvenilir bir hekim, steril bir ortamda yapılan bir kürtaj işleminin riskleri ise yok denecek kadar azdır. Eğer merdiven altı işletmelere kürtaj için giderseniz, işlem sizin hayati riskler bile taşıyacaktır.
Kürtajdan Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?
Kürtajdan sonra rahmin toparlanması, kanama ve enfeksiyon riskleri oluşmaması için cinsel ilişkiden bir süre uzak durulması gerekmektedir. Kürtajın ardından 3 gün süre cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Eğer kanama devam ediyorsa, kanamanın bitmesi beklenmelidir. Kürtajdan sonraki 1. Hafta kontrolünüzde doktorunuz size genel durumunuz ve ilişkiye girip giremeyeceğinize dair bilgi verecektir.
Kürtajdan Sonra Adet Döngüsü Ne Zaman Başlar?
Kürtajdan sonra geçici bir süre adet düzensizlikleri olabilir. Genellikle normal adet döngüsü 1-2 ay içinde yerine gelecektir. İşlemden yaklaşık 30-35 gün sonra ilk adetinizi görmeniz beklenir. Eğer işlem sırasında kanama, rahim içi yapışıklık veya enfeksiyon bir komplikasyon gelişmişse, normal adet döngüsünün gelmesi 3-6 ayı bulabilir. Kürtajdan sonraki 1-2 ay rahmin dinlenip toparlanması adına korunma önerilir. Korunma için ise doğum kontrol hapları spiral veya kondomdan yararlanılabilir. Normal düzeninde 1-2 defa adet gördükten sonra hasta isterse tekrar gebelik planlayabilir.
Kürtaj İşleminin Rahme Zarar Var Mıdır?
Kürtaj genel olarak rahme zarar vermez. Ancak operasyon risklerine bağlı olarak kürtaj sonrası parça kalması, enfeksiyon oluşabilir ve rahim içi yapışıklığın artması sebepli tekrar gebelik zorlaşabilir. Bu risklerin gerçekleşme olasılığı çok düşüktür. Genel olarak doğru yapılan kürtaj operasyonları rahim içerisine zarar vermez ve hastanın gebe kalmasına da engel teşkil etmez.
Kaç Kez Kürtaj Olunabilir?
İstenmeyen gebelik sonlandırma (kürtaj) konusunda bir sınır yoktur. Ancak tabii ki, yapılan tüm işlemlerin steril ortamda ve uzman doktorlar tarafından yapılması da önemli bir noktadır. Eğer güvenilir bir hekim tarafından ve steril bir şekilde kürtaj işlemi yapılmışsa, kürtaj sayısında da bir sınırlama olmayacaktır. Tabi ki her işlemin riskleri olduğun gibi kürtaj işleminin de kendine has riskleri vardır ancak bu riskler güvenilir ellerde en aza iner ve tekrar tekrar kürtaj yapılmasının da herhangi bir sakıncası olmaz.
Vakumlu kürtaj yöntemi ile rahme zarar vermeden yapılan kürtaj operasyonlarında rahim çok hızlı şekilde iyileşeceği için hastaya da bir zarar verilmemiş olur.
Kürtaj İşlemi Olan Bir Kadın Tekrar Hamile Kalabilir Mi?
Kürtaj yaptıran kadınların en çok çekindiği durumlardan bir tanesi de kürtaj işleminden sonra tekrar hamile kalıp kalamayacaklarıdır. Eğer kürtaj işleminde dokulara zarar veren, rahimde telafisi olmayan hasarlara yol açabilen bir durum olmazsa, tekrar gebe kalınabilir. Normalde 10. haftaya kadar kürtaj önerilmektedir, 10. hafta olarak söylenmesinin nedeni, o andan itibaren geleceğe dönük tekrar hamile kalamama riski ya da kısırlık gibi risklerin, daha yüksek olasılıkla karşımıza çıkmasıdır. Ancak 10. hafta öncesinde yapılan kürtaj işlemlerinde kısırlık riski yok denecek kadar azdır. Gebelik haftası büyüdükçe ileriye dönük gebe kalamama gibi riskler artabileceği için, kürtaj işlemini yaptırmayı düşünenlere olabildiğince erken gebelik haftalarında kürtajlarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.
Kürtaj İşlemi İle İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kürtaj işlemi yaptırmayı düşünenlerinin dikkat etmesi gerekenler;
- Kürtaj diğer tüm tıbbi işlemler gibi, önemli bir cerrahi girişimdir. Bu nedenle kürtaj işlemini yapan hekimin bu konuda tecrübeli ve çok vaka yapan biri olması önemlidir.
- Kürtaj öncesinde ultrasonla gebelik haftası net olarak değerlendirilmelidir. Gebelik haftası büyüdükçe işlemde kullanılan teknik ve malzemeler değişeceği için ona göre bir hazırlık yapılması gerekir. Kürtaj öncesinde hastanın da doktoruna doğru bilgi vermesi son derece önemlidir.
- Sadece steril ortamlarda, temiz kliniklerde kürtaj yapılabilir. Eğer bunlara uygun olmayan merdiven altı yerlerde kürtaj yapılırsa, çok ciddi enfeksiyonlar söz konusu olabilir ve hastayı riske atar. Kürtajda kullanılan malzemelerin steril olması da yine çok çok önemlidir.
- Kürtaj operasyonu öncesinde hastanın 4-6 saat aç ve susuz olması gerekmektedir. Hastanın düzenli kullanmakta olduğu ilaçları varsa, bunları az su ile almasında sakınca yoktur. Hastanın tok olması durumunda, anestezi ilaçlarına bağlı ortaya çıkabilecek bulantı ve kusma hissi neticesinde yedikleri akciğerlerine kaçabilir. İşlem öncesi bu konuyla ilgili hekiminiz sizi bilgilendirecektir.
- Anestezi yöntemi bakımından, genel anestezi önerilmektedir. Lokal anestezi durumunda tok iken de kürtaj olabilirsiniz, ancak oluşacak ağrılar ve hastalık durumunun daha uzun sürdüğü konusu dikkate alınırsa, genel anestezi yöntemi her zaman daha fazla tercih sebebi olmalıdır.
İlk Gebelikte Kürtaj Yaptırılırsa Bir Daha Hamile Kalınamaz Mı?
Bu, kürtaj konusundaki şehir efsanelerinden bir tanesidir. Her ne kadar kürtaj bir aile planlama yöntemi olmasa da, ilk hamilelik döneminde kürtaj yapılan bir kadının bir daha hamile kalmayacak olması gibi bir şey söz konusu değildir. Gerçek dışıdır. Eğer iyi bir kliniğe gider ve steril ortamda, sorunsuz bir kürtaj süreci geçirirseniz, hayatınıza hiç sekte vurmadan, birkaç aydan itibaren tekrar gebe kalmaya başlayabilir, sorunsuz hamilelik dönemleri geçirebilirsiniz.
Kürtaj Olurken Kızlık Zarı Dikim Operasyonu Da Yapılabilir Mi?
‘Kürtaj işlemi gerçekleştikten sonra, aynı esnada kızlık zarı dikimi de yapılabilir mi’ sorusu da yine sıklıkla merak edilen konulardan bir tanesidir. Kürtaj ve kızlık zarı dikimi işlemleri aynı anda yapılabilir ancak fayda ve zarar açısından konuyu değerlendirmek daha doğru olacaktır. Kızlık zarı dikimi için, ilk etapta kanamalarınızın durması gerekmektedir. Bu da kürtaj sonrasında en azından 10 gün boyunca beklemenizi gerektirir. Eğer bir hafta 10 gün içerisinde, kanamalarınız sona ererse ve normale dönerseniz, flep ya da mikrocerrahi yöntemi ile kızlık zarı dikimini de yaptırabilirsiniz. Aynı esnada lazerle veya cerrahi olarak vajina daraltma operasyonları da yapılabilmektedir. Birkaç işlemi aynı anda yaptırmayı düşünen kadınların işlemden önce hekimiyle yapılacak işlemlerin detaylarını ayrıntılı biçimde değerlendirmesini tavsiye ediyoruz.
Kürtaj Sonrası Süreç: Neler Yaşarım?
Kürtaj (gebelik sonlandırma) sonrasında adetler normal döngüsüne döner. Kürtajın hemen ardından normal günlük yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak kanamalar birkaç gün boyunca sürebilir. Bazı kadınların kürtaj işlemlerinde uzun bir süre kanama meydana gelmezken, bazı kadınlarda ise bir haftaya kadar geçebilen bir süreçte parça parça kanamalar olabilmektedir. Eğer normal dışı bir duruma tanık olursanız yapmanız gereken, hemen doktorunuza haber vermektir.
Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Verilen ilaçların reçete edildiği şekilde kullanılması gerekmektedir. Doktorunuzun belirttiği zamanda kontrole gitmeniz de gerekmektedir. Kürtaj işleminden sonra görülen her hangi bir ağrı, ateş veya kanama durumunda vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
Gebelik Kürtajı Sonrası İlk Adet Ne Zaman Görülür?
İstenmeyen gebelik olarak tanımlanan bu gebeliği kürtaj ile bitirilmesinde birçok sebep vardır. Evlilik dışı olan gebelik, diğer bebeğinin daha küçük olması, bitirilen bir evlilikten kalmış olan gebelikler gibi. Bazen de anne adayının hamileliği kaldıramayacak ciddi bir hayati tehlikesi bulunduğu durumlarda da kürtaj yapılmaktadır. Nadiren de bebeğe yapılan testler ve ultrason sonuçlarında bebekte yaşama ihtimalinin az bulunduğu hastalık tespit edilmesi sonuncunda da bu gebelikler sonlandırılır. Gebelik kürtajı sonrası ilk adet ise kürtaj işleminden yaklaşık 30-35 gün sonra ilk adet görülmektedir. Bazen bu süre 45 gün kadar gecikebilir.
Gebelik Kürtajı İçin Eş Onayı Gerekir Mi?
Gebeliğin sonlandırılması için karar alınması halinde kürtaj işlemi gerekli olur. İşlemin yapılması için ise anne ve baba adayının rızasını gösteren bir belge alınır. Bu belgede hem anne hem babanın gebelik sonlandırma işlemini kendi istekleri doğrultusunda yaptırdıklarını ifade eden ve kendi el yazıları ile yazılmış ve imzalanmış olması şartı aranır. Evli olanlar için eş onayı alınması gerekirken bekar anne adayı için bu şart gerekli değildir. Çünkü kanunen eşi olmadığından anne adayının bunu istemesi yeterli olacaktır. Evliliklerde ortak karar alınmasını ve evlilik temellerini korumak adına düzenlenen bu onay kuralı oldukça gereklidir. Onay olmadan işlem yapılmaz. Bununla birlikte yalnızca bekarlar için eş onayı istenmemektedir.
İkinci Trimestr Sonlandırma
Türkiye de yasal sonlandırma süresi 10. Gebelik haftasına kadardır. Bununla birlikte 10. Gebelik haftasından büyük gebelik sonlandırma talebi de oldukça sık olarak görülmektedir. 10 hafta üstü sonlandırmada sağlık kurulu raporu olmadan sonlandırma yapılamaz. Gebelik sonlandırma yani kürtaj için yasal sınır 10. Gebelik haftasıdır.
Mesela bir örnekle anlatırsam; bebekte ağır gelişimsel sorunlar varsa ve yaşamla bağdaşmayacaksa aileye doktorlar tarafından bilgi verilir. Doğsa bile yaşamayacağı hakkında bilgi verilir. Aile kabul ederse isteğine bağlı sonlandırma yapılabilir, işte bu doktorların onay verdiği sonlandırma yasal prosedürü tamamladığı için olabilir. Bu ve bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.
Gebelik Kürtajı Kimlere Yapılmaz?
Kürtaj; gebelik sonlandırma için başvurulan cerrahi bir bebek aldırma yöntemidir. Kürtaj düşükle sonuçlanan hamileliklerde ya da yasaların izin verdiği 10. gebelik haftasına kadar istenmeyen gebeliklerin sonlandırılma işlemidir. İsteğe bağlı yapılan gebelik sonlandırma işlemi için yasalar belli bir sınırlama getirmektedir. Bir kişi 18 yaşından küçükse, ebeveyn onayı olmadan gebelik sonlandırma işlemi yapılamaz.
Birey evli ise, eşinin onayı olmadan kürtaj işlemi yapılamaz. 10. gebelik haftasını bitirmiş kadınlara yasalar izin vermediği için kürtaj işlemi uygulanamaz. Hamile bir kadının gebeliğini sonlandırma kararını uygulayabilmesi için kürtaj işleminin kendisi için herhangi bir sağlık riski taşımaması gerekir. 10. haftasını doldurmuş gebeliklerin sonlandırılabilmesi için, anne ya da bebeğin hayatını tehlikeye düşüren bir durumun varlığının tespit edilmesi gerekir.
Benzer Yazılar
Kürtaj Yaptırma Sebepleri
Kürtaj Yaptırma Sebepleri Ülkemizde belirlenen kanunlar gereği 10. Gebelik haftasına kadar kürtaj işlemi yasal olarak…