Kürtaj Yaptırma Sebepleri

Ülkemizde belirlenen kanunlar gereği 10. Gebelik haftasına kadar kürtaj işlemi yasal olarak da yapılabilmektedir. En sık karşılaştığımız kürtaj nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • İstenmeyen bir gebelik durumunda
  • Gebelik kontrol süreçlerinde, annede gebeliğin devam etmesine engel oluşturan bir sağlık sorunu tespit edildiğinde
  • Gebelik kontrol süreçlerinde bebekte yaşamla bağdaşmayan bir hastalık tespit edildiğinde
  • Mepanoz sonrası süreçte rahimde kalınlaşma ve menapoz öncesi süreçte her türlü anormal rahim kanamalarının tanı ve tedavinde doktor ve hasta kararı ile kürtaj işlemi yapılabilir.
Kürtaj (Gebelik Sonlandırma) Kanunlara Uygun Yasal Bir İşlem Midir?

Kürtajın günümüzde halen yasak olduğu pek çok ülke olmakla birlikte Türkiye’de kürtaj 1983 yılında kabul edilen bir kanun çerçevesinde yasal olarak yapılabilmektedir. Ülkemizde 10. Gebelik haftasına kadar kürtaj olmak kanunlara uygundur. Kadın evliyse, eşinin rızası ile yani her ikisinin onamı karşılığında kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Bununla birlikte kadın bekarsa ve 18 yaşın üzerindeyse sadece kendi rızası ile de kürtaj yaptırabilmektedir. Yani bekar kadınlarda sevgili veya arkadaşın imzası gerekli değildir.

Adet Söktürücü İlaçlarla Düşük Yapabilir Miyim?

Adet geciktirmek veya adet söktürmek için eczanelerde reçetesiz satılan bir takım ilaçlar yardımıyla kadınlar kendi kendilerine düşük yapmaya çalışmaktadır. Bu yöntem kadın sağlığı için son derece tehlikeli bir yöntemdir. Durdurulamayan kanama, rahimde parça kalması ve sonrasında rahim kaybına kadar gidebilecek sonuçlar doğurabileceği için kesinlikle tavsiye edilen bir yöntem değildir. Böyle bir ilaç kullanımı ile düşük yapmaya çalışmak hayati riskleri de beraberinde getirebileceği için mutlaka kadın doğum hekiminden yardım almanızı öneriyoruz.

Kürtaj Yaptırmak Yerine Düşük İlacı Kullanmak

Bazı kadınlar arasında, internet ortamında satılan ve güvenilir olmayan bir takım ilaçlarla düşük yapılmaya çalışılmaktadır. Türkiye’de düşük yaptıran ilaçların kullanımı yasal olarak da yasaklanmıştır. Söktürücü olarak bilinen bu ilaçların kullanımı tehlikelidir. Bunun yerine yapmanız gereken, eğer adet gününüzde bir gecikme olduysa kadın doğum hekimine görünmenizdir.

Kaç Haftalığa Kadar Kürtaj Olabilirim?

Kürtaj yasal olarak 10. Gebelik haftasına kadar yapılabilse de, bu haftaları bile beklemeden erken haftalarda müdahale edilmesi daha doğrudur. Kürtajın duygusal, bedensel ve ruhsal etkilerini en az düzeyde hissetmek için, 10. haftaya kadar beklememek çok daha iyi olacaktır. Uzmanlara göre kürtajın en uygun olduğu dönemler, adet tarihinden itibaren bir hafta ile üç hafta arasıdır. Ancak en uygun kürtaj tarihinin belirlenmesi için jinekologların yapacağı inceleme ya da ultrason yapacak doktorun görüşleri de önemlidir. Kürtaj ücretleri gebelik haftasına göre değişiklik gösterebilir.

Kürtaj Nerede Yapılmalıdır?

Kürtaj operasyonu mutlaka yetkili ve steril bir ortamda gerçekleştirilmelidir. Özel hastanelerde de devlet hastanelerinde kürtaj yaptırılabilir. Ancak, devlet hastanelerinde yoğunluk olması ve randevuların ilerleyen tarihlere verilmesi yasal süreyi geçmenize sebep olabilmektedir. Bu nedenle özel klinikleri tercih etmeniz daha hızlı sonuç almanızı sağlayacaktır.

Kürtajdan Sonra Gebelik Süreci: Kürtajdan Ne Kadar Sonra Gebe Kalınabilir?

Kürtaj operasyonunun ardından, yaklaşık 2-3 hafta içerisinde rahimde yumurtlama oluşabilir ve gebe kalınabilmektedir. Kürtaj operasyonundan genellikle 1 hafta sonra rahim içerisinde bir yapı kalıp kalmadığı ultrasonla kontrol edilmelidir. Kürtaj sonrası ve hamilelik öncesinde rahmin gebeliğe hazır olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Vakumlu Kürtaj Nedir? Nasıl Uygulanır?

Son yıllarda kürtaj işleminde, vakum yöntemi daha çok tercih edilmektedir. Vakum yöntemiyle kürtaj daha kısa operasyon süreci ve daha hızlı iyileşme sağlamaktadır. Hastanın genel anestezi altında olduğu bu teknik ağrısız vakumlu kürtaj gerçekleştirilmesine imkan veriyor.

 

Benzer Yazılar