Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Doğurganlığı etkileyebilecek birçok faktör vardır ve beslenme de önemli bir faktördür. Kliniğimizde hamile kalabilmeniz için başarı şansınızı artırabilecek her faktörü göz önünde bulundururuz. İzmir İnce Tüp Bebek Kliniğinde tüp bebek tedavisi görüyorsanız kapsamlı bir beslenme ve yaşam tarzı değerlendirmesi yaparak, bebek rüyanıza sizi bir adım daha yaklaştırmak için hangi alanları geliştirebileceğinizi görmenizi sağlıyoruz.

Tüp Bebek Tedavisi Öncesinde ve Tedavi Esnasında Hangi Gıdaları Tüketmelisiniz?

Herkesin beslenme ihtiyaçları farklıdır. Bu yüzden size göre tasarlanmış kapsamlı bir IVF beslenme planı ile sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Gördüğümüz çiftlerden bazılar daha önce başka kliniklerde tüp bebek başarısızlığı yaşamış çiftler olmaktadır. Bu nedenle bizimle yeni bir tüp bebek tedavi döngüsüne başlamadan önce sonucu etkileyebilecek her yöne bakmak gerçekten önemlidir. Araştıracağımız ve tedavi planı geliştireceğimiz altta yatan tıbbi nedenler dışında, beslenme ve yaşam tarzının tüp bebek başarısı üzerinde önemli bir etkisi olabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle, bizimle tüp bebek tedavisi gören çiftlerimize bir beslenme ve yaşam tarzı değerlendirmesi sunuyoruz.

Birçok kadın diyet hakkında çok şey biliyor ama doğru beslenme hakkında pek az şey biliyor. Bebek isteyen çiftler bizi ilk görmeye geldiklerinde, genellikle internette kapsamlı araştırmalar yapıyorlar. Ve bunun sonucunda çok miktarda besin takviyesi satın alıp bazen de diyetlere başlıyorlar. Bununla birlikte, herkesin beslenme ihtiyaçları farklıdır ve diyetler vücuttaki önemli besin maddelerini tükettiğinden çoğu zaman yardımcı olmaz. Bu nedenle bireysel ihtiyaçlarınız hakkında bilinçli bir değerlendirme sağlamamız önemlidir.

Tüp Bebek Konsültasyonu İçin Beslenmede Neye Bakıyoruz?

İnsanlar gebe kalma şanslarını nasıl artıracaklarını araştırmaya başladıklarında en sık sorulan sorular “yumurtalarımı daha sağlıklı yapmak için ne yapabilirim” ve “eşimin spermlerini arttırmak ve geliştirmek için ne yapabilirim” şeklindedir.
Beslenme değerlendirmemizde, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diyetinizin ve sağlığınızın çeşitli yönlerine bakıyoruz:

Kan şekeri dengeniz,
Beslenme eksiklikleriniz,
Sağlığınızı etkileyebilecek herhangi bir şey için yaşam tarzı sorunlarını değerlendirmek,
Hangi besin açısından zengin yiyecekleri seçmeniz gerektiği.

Diyetin yanı sıra, PCOS, tiroid fonksiyonu, bağışıklık faktörleri ve önceki düşükler ve yaşlı kadınlarda düşük yumurta rezervleri gibi durumlar dahil olmak üzere tüp bebek tedavisinin başarısı üzerinde etkisi olabilecek genel sağlığınızın diğer yönlerine bakıyoruz.

Tüp Bebek Tedavisi Beslenme Seansından Ne Beklenir?

Konsültasyonunuzdan önce, size beslenmeniz ve yaşam tarzınız hakkında bazı sorular soracağız. Bu bize, doğurganlık seviyenizi etkileyebileceğine inandığımız sağlığınızın ve yaşam tarzınızın tüm yönleri hakkında bilgi verecektir.Tüp bebek beslenme konsültasyonlarımız daha sonra aşağıdaki önemli alanlarda yardımcı olabilir:

Yumurta ve Spermi Koruyan Besinler

Besin testleri, herhangi bir besin eksikliğini tespit edebilir ve vücudunuza ihtiyaç duyduğundan daha fazlasını vermek için bir beslenme planı geliştirmemize yardımcı olur. Ayrıca serbest radikallerle (vücudunuzda kromozomal hasara neden olan ve düşük yapma riskini artıran kararsız atomlar) savaşabilecek herhangi bir gıdayı da tanımlayabiliriz.

Kilo Kaybı veya Kilo Alımı

Fazla kilolu veya zayıf olmak vücudunuzun adet döngüsünü kesintiye uğratabilir veya hatta yumurtlamayı tamamen durdurabilir. Erkeklerde fazla kilolu olmak sperm sayısında azalmaya neden olabilir. Diyetinizi buna göre planlamanıza yardımcı olacağız ve döllenme için optimum kiloya ulaşmanıza yardımcı olacağız.
Enflamasyon
Endometriozis, düşük ve preeklampsi gibi doğurganlık sorunlarına yol açabilecek anormal inflamasyona neden olabilecek diyet veya yaşam tarzı faktörlerine bakacağız.

Bağışıklık Sorunları

Bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya çok verimli olsa bile doğurganlığı etkileyebilir. Anormal bir bağışıklık tepkisinin implantasyonu etkileyebileceğine ve çoklu düşük riskini artırabileceğine dair giderek daha fazla kanıt görüyoruz.

Altta Yatan Tıbbi Faktörler

Polikistik over sendromu (PCOS), düşük veya aşırı aktif tiroid, anemi veya çölyak hastalığı gibi herhangi bir tıbbi sorununuz varsa, tüp bebek tedavisinde size en iyi hamile kalma şansını vermek için en iyi besinleri almanızı sağlayan bir plan sunacağız.

Stres

Aşırı stresli yaşam tarzları üreme sistemini etkileyebilir ve stres hormonlarındaki artış, kadınlarda yumurtlamayı ve erkeklerde sperm üretimini etkileyebilir. Stresin tükettiği besinleri yenileyerek, vücudunuzun strese tepki verme şeklini iyileştirebilir ve doğurganlığınız üzerindeki etkisini sınırlayabiliriz.

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Neler Yenir?

Tüp bebek sırasında diyetinizde göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey tutarlılıktır. Tüp bebek sırasında herhangi bir diyete başlamamalı veya daha önce yapmadığınız sürece glütensiz beslenmek veya eti kesmek gibi yediğiniz yiyecek türünü değiştirmemelisiniz.

Yediğiniz yiyecekler sağlıklı ve çeşitli olmalıdır. Vücudunuza ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için tüp bebek tedavisine başlamadan önce aşağıdaki yiyecekleri yemek planınıza eklemeyi düşünün.

  •  Taze meyve ve sebzeler
    •    Kinoa ve tam tahıllı makarna gibi tam tahıllar
    •    Avokado, sızma zeytinyağı, fındık ve tohumlar
    •    Tavuk ve balık gibi yağsız proteinler
    •    Kırmızı et ve yüksek oranda işlenmiş gıda tüketimini azaltın.
Doğurganlık Ve Hamilelik İçin En İyi Besinler

Tüp bebek tedavisi için vücudunuzun farklı beslenmeye ihtiyacı vardır. İhtiyacınız olan yiyecek ve içecek kişiye göre farklılık gösterse de, kim olursanız olun bazı şeyler vazgeçilmezdir.
Doğurganlık beslenme uzmanlarımız mevcut besin alımınıza bakacak ve neye daha fazla ve daha az ihtiyacınız olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır. Bu, aşağıdakileri içerecektir:

Folik Asit

Folik asit, bebeğin omurga ve beynin bir parçası haline gelen nöral tüpünü geliştirmeye yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği, uygun büyümeyi engelleyebilir ve bebeğinizin gelişimi ile ilgili potansiyel sorunlara yol açabilir. Bunu gebe kalmadan önce diyetinize eklemek, sağlıklı bir doğum şansını önemli ölçüde artırabilir. Kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, ıspanak ve Çin lahanası gibi sebzelerde folik asit bulunurken mercimek de bol miktarda bulunur.

Çinko

Çinko, adet döngüsü sırasında hormonları düzenlemek için harikadır ve ayrıca yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olur. Erkeklerde çinko, spermin miktarını, kalitesini ve performansını artırabilir. Çinko sığır, kuzu, susam, kabak çekirdeği, kuşkonmaz, mercimek ve kinoada bol miktarda bulunur.

C vitamini

Bu antioksidan, bir erkeğin diyetine harika bir katkıdır. Sperm kalitesini iyileştirebilir ve boşalma hacmini artırabilir, size daha iyi bir başarı şansı verir. C vitaminini turunçgiller, portakal, mandalina, papaya, biber, brokoli, çilek, ananas, lahana, karnabahar ve lahanada bulacaksınız.

Omega 3

Omega 3 hormonlarınızı dengelemeye, servikal mukusu artırmaya ve rahminize giden kan akışını iyileştirmeye yardımcı olacak ve bunların tümü çocuğunuzun gelişmesi için sağlıklı bir ortam yaratacaktır. Ceviz, somon, sardalye, chia tohumu ve uskumru gibi şeylerde bol miktarda Omega 3 bulabilirsiniz.

Beta Karoten

Havuçların karanlıkta görmenize izin vereceği söylendiğini hatırlıyor musunuz? Eh, yapmazlar, ama söylentiye yol açan şeye Beta-karoten deniyor ve meyve ve sebzelere parlak renklerini veriyor. Ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda (hem gündüz hem de gece) doğurganlık düzeylerini artırabilir.
En çok tatlı patates, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak ve kırmızı biberde bulunur.

E vitamini

Bu antioksidanın doğurganlığınızı artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır, erkeklerde ise sperm sağlığını iyileştirebilir. Diyetinize eklemek için harika bir kombinasyon.

Ayçiçeği çekirdeği, ıspanak, kuşkonmaz, badem, brokoli, lahana ve avokadoda E Vitamini bulunur.

Benzer Yazılar