Sezeryan
Sezaryen, vajinal yoldan doğması mümkün olmayan bebeklerin, karın duvarı ve uterus açılarak doğurtulmasını sağlayan bir ameliyattır. Sezaryen doğumun en önemli avantajı bebek açısından riskleri en aza indirmesidir.
Sezaryen ameliyatlarında anestezi verilmesi şarttır. Verilen anestezi genel anestezi olabileceği gibi, anne adayının sadece belden aşağısını uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir.
Spina veya epidural anestezi verilen anne adayları; ameliyat süresince ağrı duymamakta, fakat bebeği uterustan çıkar çıkmaz görebilmekte, ağlamasını işitebilmektedir. Ameliyat sonrasında bebekleriyle daha kısa sürede ilgilenebilmektedirler.
Ne Zaman Sezaryen Ameliyatı Yapılır?
Bebeğin başı ile doğum kanalı arasında uyuşmazlık varsa; baş doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük veya doğum kanalı normalden dar ise vajinal doğum mümkün değildir.
Daha önceden uterus üzerinde iz bırakan sezaryen, rahimden ur alma ameliyatları geçirmişse, vajinal doğum sırasında eski ameliyat yerinden uterus yırtılabilir.
Su kesesi açılmasından sonra göbek kordonu vajenden dışarı sarkabilir. Dışarıya çıkan göbek kordondaki anne ile bebek arasında oksijen alışverişini sağlayan damarlar büzülerek bebeğin kısa sürede ölümüne neden olur. Bebeği kurtarma için acilen sezaryen ameliyatı gereklidir.
Normalde baş ile gelen bebeğin, kol, omuz veya yüz ile gelmesi halinde vajinal doğum imkansızdır.
Plasentanın doğum kanalını kapatacak şekilde uterusun alt kısmına yerleşmesi yani önde gelmesi halinde mutlaka sezaryen gerekir.
Plasentanın bebeğin doğumundan önce yerinden ayrılması halinde bebek kan kaybından ölür, vakit kaybetmeden sezaryen yapılır.
Bebeğin; doğum ağrıları sırasında sıkıntıya girmesi kalp atışlarının bozulması halinde sezaryen ameliyatı yapılır.
Bebeğin yan veya makat durması
Plasentanın rahim ağzını kapatması veya rahim ağzına yakın yerleşmesi
Bebeğin çok iri (>4500gram) veya çok küçük (<1500gram) olması
Baş – pelvis uygunsuzluğu
Çoğul gebelikler
Bebekteki doğumsal anormalikler
Doğum kanalını yıkayan myoma veya kondilom gibi kitlelerin varlığı
Anne adayındaki ileri derecede kalp hastalığı, beyin anevrizması gibi hastalıklar
Annede herpes , AIDS gibi enfeksiyonlar
Geçirilmiş sezaryen, myom ameliyatı, vajinal operasyonlar
Vajinismus / doğumdan ileri derecede korkma
Bebek kalp atışlarının bozulması ve bebeğin strese girmesi
İlerlemeyen eylem
Plasentanın erken ayrılması
Kordon sarkması
Bebeğin kafasının doğum kanalında sıkışması
Planlı Sezaryenin Avantajları
- Planlı sezaryen kadınlar için daha rahat olabilir. Çünkü bebeğin doğum tarihi genelde önceden programlanır, annenin doğum ile ilgili daha az stresi ve endişesi olur.
- Kadınlar bebeklerin ne zaman doğacaklarını bildikleri için kendilerini daha kontrollü hissederler ve işten izinlerini, bebeğin odasını vb daha iyi planlayabilirler.
- Planlı sezaryen ile post term (doğumun normalden geç olduğu) hamilelikten kaçınabilirsiniz. Sezaryen ameliyatların çoğu normalde hamileliğin 39 ya da 40. haftasında planlanır.
- Vajinal doğum ve planlanmamış sezaryen ile karşılaştırıldığında, planlı sezaryen ameliyatlarında daha az doğum sonu kanama riski vardır. Postpartum (doğum sonrası) kanamasının en sık görülen nedeni olan uterus atonisi (uterus/rahim bebek ve plasenta çıktıktan sonra normal şekilde kasılarak büzülmez) planlı sezaryende en aza indirgenir.
- Acil sezaryen ile kıyasla, planlı bir sezaryenin biraz daha düşük komplikasyon riski vardır; örneğin enfeksiyon, karın içi organlara kazayla yaralanması, bebekte kesik ve anestezi ile ilgili problemler gibi.
- Cinsel yollardan bulaşan bir hastalığınız ya da bir enfeksiyonunuz varsa (örneğin herpes, HIV, hepatit ve HPV) bebeğinizi enfekte etme riskinizi sezaryen ile büyük oranda azalır.
- Vajinal doğumda oluşan şişlik ya da berelenme gibi doğum travmalarına yönelik daha düşük riskiniz olur.
- Pelvik taban yaralanması riskiniz daha düşük olabilir. Planlı sezaryen ile doğum yapan kadınlarda doğumu takip eden haftalarda daha az idrar inkontinansı (idrar tutamama) görülmektedir. Ancak doğumdan iki ve beş yıl sonra iki grup arasında herhangi bir fark yoktur.
Planlı Sezaryenin Dezavantajları
- Sezaryen cerrahi riskler ve anestezi kaynaklı komplikasyonları olan büyük bir karın ameliyattır. Anestezinin yan etkileri şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.
- Planlı sezaryen ameliyatı olan kadınlar, vajinal doğum yapanlara göre hastanede daha uzun kalırlar ve doğum sonrası iyileşme süreleri daha uzun olur.
- Sezaryen sonrası ciddi sağlık komplikasyonlarına yönelik daha büyük riskiniz olur. Vajinal doğum ile karşılaştırıldığında, planlı sezaryen ameliyatı olan kadınlar aşağıdakiler konusunda daha fazla riske sahiptir:
Yara hematomu – sezaryen kesi alanının altında pıhtılaşmış kan kütlesi
Puerperal endometrit enfeksiyonu – rahminizin iç dokunun bakteri enfeksiyonu
Damarlarda kan pıhtıları
Yaranın açılması
Yara izi bölgesinin etrafında hissizlik ya da acı
Doğum sonrası enfeksiyonu
- Planlı bir sezaryen doğumda, tahmin edilen doğum yapma tarihiniz doğru değilse olası bir erken (preterm) doğum ile karşı karşıya kalırsınız.
- Komplike bir sezaryen ameliyatında cerrahın kaza ile bağırsaklarınızı ya da mesanenizi kesme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
- Vajinal doğuma göre sezaryende daha fazla kan kaybedersiniz. Sezaryen olan kadınların yüzde iki ile üçü kan verilmesine ihtiyaç duyar. Sezaryen ameliyatında yaklaşık 1.000 ml(ya da 1litre) kan kaybedersiniz.
- Sezaryen sonrası bağırsak fonksiyonlarınızda azalma olabilir.
- Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde solunum ile ilgili problemlere daha çok rastlanır.
- Bazı araştırmalar bebek ölümlerinin (bebeğinizin hayatının ilk 28 gününde ölmesi) planlı sezaryende, vajinal doğuma göre daha yüksek olduğuna işaret etmektedir.
- Kalabalık bir aile düşünüyorsanız, planlı sezaryene karar vermeden daha fazla düşünmek isteyebilirsiniz. Bir ya da daha fazla sezaryen ameliyatından sonra, gelecekteki hamileliklerde plasenta plevia (plasentanız rahminizde aşağıda oluşur ve rahim ağzının girişini kısmen ya da tamamen kapatır) ve plasenta akreata (Plasenta rahim duvarına çok derin şekilde tutunur) oluşma riskiniz artar.
- Daha önce sezaryen ameliyatı geçirmeniz rahim yırtılması riskini arttırır (genelde sezaryen kesinin tarafından oluşan rahim duvarındaki bir yırtık).
- Emzirmek sezaryen doğum sonrası daha güçtür. Kadınlar ameliyat sonrası rahatsız durumdadır ve bebekle hemen temas kuramayabilir.
- Bazen doktorun neşteri sezaryen sırasında bebeğe ulaşılabilir. Böyle bir durumda olan kesiler çoğunlukla çok küçüktür.
- İsteğe bağlı sezaryen vajinal doğuma göre daha pahalıdır.
Benzer Yazılar
Doğum Fiyatları
Doğum Fiyatları Doğum, insan yaşamının en özel ve anlamlı anlarından biridir. Doğum fiyatları, birçok faktörden…
Hamilelik Stresi İle Baş Etmenin Yolları
Hamilelik Stresiyle Baş Etmenin Yolları Hamilelik bir kadına doğanın bahşettiği en muhteşem armağandır. Anne olmak…
Erken Doğum Yapan Annelerin Psikolojisi / Prematüre Anneleri
Erken Doğum Yapan Annelerin Psikolojisi / Prematüre Anneleri Bir gün kendi canından bir parçayı, dünyaya…
Doğum Kontrol Hapları
Doğum Kontrol Hapları Doğum kontrol hapları genel olarak kombine doğum kontrol hapları ve sadece progestajen…